Stimoldalak RECEPTJEI

étel, recept, ÉS EGY KIS GOMBA, ezt az oldalt érdemes megnézni

_3__2__1_by Videolejátszó - stimoldalak RECEPTJEI_1__2__3_

FEHÉR KENYÉR-------bitly.com/SERIev

-------------------------------------

bagel-------bitly.com/RwGzeW

-------------------------------------


FOSZLÓS KALÁCS


Hozzávalók (egy 35 x 15 cm-es formához):

60 dkg liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 1 tojás, 3 dkg tejpor, 8 dkg cukor, 6-7 gramm só.




Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük. A megadott cukormennyiségből egy kanálnyit beleszórunk, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután az élesztős tejet meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, beleöntjük a tejben fölfuttatott élesztőt, aztán az egészből sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. (A dagasztást természetesen végezhetjük konyhai robotgéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is.)

A hólyagosra dagasztott tésztát letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.

Ezután a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt tovább osztjuk három kisebb részre. (Így egy nagyobb tésztagombócot kapunk és három egyforma nagyságú kisebbet.) A tésztadarabokat enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és még legalább negyed órát kelesztjük.

A sütőformát alaposan kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.

A nagyobb tésztagombócból egy a sütőforma hosszúságával megegyező hosszúságú hengert formázunk, és betesszük a sütőforma aljába. (Nem baj, ha szélességében nem fedi el a forma egész alját.) A tetejét megkenjük langyos tejjel.

A megmaradt három kisebb tésztagombócból egyenként hosszú rudat sodrunk. A három rudat hagyományos hármas fonással egybefonjuk. Az így kapott fonatot a tejjel megkent alsó tésztarúd tetejére tesszük. A formát letakarjuk, és a tésztát megint legalább egy órát kelesztjük.

A megkelt kalács tetejét langyos tejjel vagy villával elhabart tojással megkenjük, aztán a süteményt előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Kb. 45-50 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.) Ha a kalács teteje túl hamar barnul, takarjuk be alufóliával.

A megsült kalácsot rácsra téve hagyjuk kihűlni.


--------------------------------------------------------------------------------------

FONOTT KALÁCS ----------bitly.com/X9gNkh

------------------------------------------------------------


Kürtőskalács (dorongfánk)


Hozzávalók:

  • 6 darabhoz:
  • a tésztához:
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 3 dl tej
  • 2 evőkanálcukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 8 dkg vaj
  • a nyújtáshoz:
  • liszt
  • a fólia megkenéséhez:
  • vaj vagy Rama margarin
  • a szóráshoz:
  • 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval elkevert is)
  • a tepsi kikenéséhez:
  • vaj

Elkészítés:

Ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk, ha van olyan formánk (dorongunk), amin a kalácsot megsüthetjük. Persze ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerűbben, a régi sodrófát elfűrészelve. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva fölfuttatjuk. Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal meg a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott vajat ekkor csorgatjuk bele. Langyos helyen, letakarva 50 percen át kelesztjük. Utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 centi széles szalagokra vágjuk.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 8
Heti: 10
Havi: 10
Össz.: 13 001

Látogatottság növelés
Oldal: Kenyerek
Stimoldalak RECEPTJEI - © 2008 - 2024 - stimoldalak.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »