Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. egy órát kelesztjük. Amikor megkelt, 2-3 mm vastag körlapokat nyújtunk belőle, megkenjük őket pizzaszósszal, elosztjuk rajtuk a feltétet. 220 fokra előmelegített sütőben megsütjük a pizzákat.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Hozzávalók :
A tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka élesztő, 2 evőkanál olivaolaj, 2 dl langyos tej, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor.
A paradicsommártáshoz: 1 kis doboz hámozott konzerv paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, olasz fűszerkeverék, cukor, só.
A tetejére: 10 dkg paprikás szalámi és 10 dkg sonka, 10 dkg főtt (konzerv) kukorica, 10 dkg reszelt sajt. (Persze bármit rárakhatunk, amit pizzafeltétként szeretünk.)
Díszítésként: 3-4 db koktélparadicsom.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót, valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. fél órát kelesztjük (legalább kétszeresére kell nőnie).
Amikor megkelt, a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombócokat gyúrunk a tésztadarabkákból, és a gombócokat kb. fél centi vastag körökké nyújtjuk.
A mártáshoz a paradicsomot a meghámozott, lereszelt fokhagymagerezdekkel, cukorral, sóval és a fűszerkeverékkel ízesítve jól összefőzzük. Amikor teljesen pépessé vált a paradicsom, a mártást az elősütött pizzalapra kenjük.
A pizza tetejét kirakjuk szalámival, sonkával, kukoricával, megszórjuk sajttal, paradicsomkarikákkal díszítjük, aztán előmelegített 220 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
------------------------------------------------------------------------------------------
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 10 dkg vaj, 2 dl tej, egy kiskanál cukor, két mokkáskanál só.
A töltelékhez: pizzamártás, ízlés szerinti pizzafeltét, sajt.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a puha vajat és a sót, valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve minimum fél órát kelesztjük (legalább kétszeresére kell nőnie).
A mártáshoz a paradicsomot egy meghámozott, lereszelt fokhagymagerezddel, cukorral, sóval és bazsalikommal, kakukkfűvel (vagy kész olasz fűszerkeverékkel) ízesítve jól összefőzzük.
Amikor megkelt, a tésztát 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, kb. 20 cm átmérőjű köröket vágunk belőle. (Ezt én úgy csinálom, hogy egy kistányért fektetek a tésztára, és azt vágom körbe.) Minden körlapot megkenünk pizzamártással úgy, hogy a kör szélén 2 centit kihagyunk, oda ne kerüljön mártás. A mártásra reszelt sajtot szórunk jó bőven. Erre jön az ízlés szerinti pizzafeltét (gomba, sonka, kolbász, szalámi, padlizsán kis darabokra vágva).
A megtöltött köröket félbehatjuk, és a széleiket jól összenyomkodjuk, hogy sülés közben ne nyíljanak szét.
A pizzás táskák tetejére reszelt sajtot szórunk, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.