Stimoldalak RECEPTJEI

étel, recept, ÉS EGY KIS GOMBA, ezt az oldalt érdemes megnézni


BAGETT (2 képpel !!!)

Hozzávalók :
1 kiló sima liszt (vagy 40 dkg teljes kiőrlésű liszt + 60 dkg fehér liszt), 3 kiskanál só, 1 kocka (5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 5 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj, 2-3 evőkanál áttört főttkrumpli (vagy ugyanennyi burgonyapehely langyos vízzel pürévé keverve).




Elkészítés:
2 dl langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg az élesztős tej tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, belerakjuk a főttkrumplit vagy krumplipelyhet, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (Nem biztos, hogy mind az öt deci tejre szükség van. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik. Ha viszont nem elég az 5 dl tej, kis langyos vizet adhatunk még a tésztához.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, nyolc egyforma nagyságú cipóra osztjuk. 
A cipókból kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat felsodorjuk úgy, hogy hosszú rudakat kapjunk belőlük.
A tésztarudakat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, késsel bevagdossuk. Esetleg megszórjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
Aztán előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 


-----------------------------------------------------------------------------------------------


CROISSANT


Hozzávalók:

Fél kiló liszt, 1 csomag (5 dkg) élesztő, 1,5 - 2 dl langyos tej, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 3 kiskanál cukor, 1 kiskanál só.
A tetejére: villával felvert tojássárgája.




Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleöntjük a tojássárgákat, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát pihentetjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vajat. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután fél órát megint pihentetjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást:TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A kifliket ízlés szerint tölthetjük sós vagy édes töltelékekkel is (sajttal, apróra vágott sonkával, lekvárral, nutellával, dióval, mákkal...) és a töltelékkel harmonizáló ízben díszíthetjük a tetejüket.

Tipp:

A kiflikhez készíts nutellát házilag! 

A Nutella receptjét keresd a "Mártások, Krémek" menüpontban!!!





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 1
Heti: 7
Havi: 7
Össz.: 12 998

Látogatottság növelés
Oldal: Péksütemények
Stimoldalak RECEPTJEI - © 2008 - 2024 - stimoldalak.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »