Hozzávalók:
A piskótához:8 tojás, 8 evőkanál cukor, 10 evőkanál rétesliszt.
A töltelékhez:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, fél dl rum, 1 evőkanál cukrozatlan (holland) kakaópor, 1 evőkanál szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár).
A tészta locsolásához: fél dl rum.
A mázhoz:
20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, pár csepp piros ételfesték vagy céklalé.
Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet. A piskótát előmelegített 220 fokos sütőben megsütjük (tűpróba!), aztán kivesszük a formából és kihűtjük.
A kihűlt piskótát három korongra vágjuk. Az alsó és felső korongot félretesszük.
A puha vajat kikeverjük a cukorral, kakaóval és a lekvárral, felhígítjuk a rummal, és ebbe a keverékbe darabokra tépkedve beletördeljük a középső piskótalapot. Az egészet lazán összekeverjük.
Az egyik megmaradt süteménylapot a tortatálcára tesszük. Meglocsoljuk néhány kanál rummal. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A felső lapnak a töltelék felőli alsó felét locsoljuk meg néhány kanál rummal úgy, hogy a piskóta ne ázzon teljesen át. Ezután a felső lapot a töltelékre tesszük, és jól lenyomogatjuk.
A cukormázhoz a porcukrot nagyon alaposan elkeverjük a rummal és az ételfestékkel. Egy éppen csak kenhető, de nem nagyon folyós krémet kell kapnunk.
Ezzel a mázzal vonjuk be a tortát.
-------------------------------------------------------------------------------
Hozzávalók:
|
A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojásfehérjét a Glukonon felével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a Glukonon másik felével habosra kevert tojássárgáját. Fakanállal óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet, és tortakarikában kisütjük. A krémhez a Glukonont 4 centiliter vízben cukorszirup-sűrűségűre főzzük, majd kihűtjük.
A vajat habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a szirupot, majd belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A kihűlt tortalapot három egyenlő részre vágjuk, megkenjük citromkrémmel úgy, hogy a torta oldalára és tetejére is maradjon.
Ezután a két citromot nagyon vékonyan fel kell szeletelni, és a szeleteket a tortán izlésesen elrendezni. Elkészítjük a citromos gyümölcszselét, és mikor már kellően kihűlt, a tortára öntjük.
---------------------------------------------------------------